O hujšanju

Želim si, da bi se začeli zavedati, da pretirano ukvarjanje z zunanjostjo in zadovoljevanje vsiljenih idealov družbe, ne prinese sreče in zadovoljstva. Družba in mediji nas silijo v konstantno nezadovoljstvo. Nikoli v resnici ne moremo doseči idealov, ki jih predstavlja, saj v tem primeru ne bi imela več s čim služiti. Druga resnica pa je ta, da ti ideali v realnem življenju tako ali tako ne obstajajo.

Res je, da je dober občutek, ko imaš skladno telo, se nenaličena pogledaš v ogledalo in si si iskreno všeč ter si zadovoljna s tem, kar vidiš. A res je tudi to, da tega ne dosežeš takrat, kadar je tvoj cilj le lepo telo in obraz. To je največkrat samo posledica tvoje notranje sreče. Lahko imaš telo in obraz, ki je všeč mnogim, a ni nujno, da je všeč tebi. In če temu ni tako, v svojem bistvu nisi srečna. Menim, da je čas, da se začnemo ukvarjati z bistvom. In nato se vse začne tako popolno sestavljati.

Vprašanja, ki si jih velja postaviti v zvezi s telesom, so zame naslednja:

 1. Ali sem srečna?
 2. Ali sem zadovoljna?
 3. Ali imam veliko energije?
 4. Ali zjutraj z veseljem vstanem v nov dan?
 5. Sem hvaležna za svoje telo in življenje?
 6. Živim brez bolečin?
 7. Sem zdrava?
 8. Jem z veseljem in hvaležnostjo?
 9. Se po obroku počutim dobro?
 10. Vnašam v svoje telo živila, ki jih moje telo resnično potrebuje za preživetje?
 11. Vnašam v svoje telo živila in substance, ki mi škodijo in zakaj to počnem?
 12. Se imam resnično rada?

Ko za svoje telo skrbiš iz ljubezni do sebe in telesa, izbiraš hrano, ki jo tvoje telo potrebuje in ne vnašaš v svoje telo stvari, ki ubijajo tvojega duha ali polnijo neko drugo praznino, nezadovoljstvo ali so posledica stresnega življenja. Za pripravo hrane si vzameš čas, vzameš si čas za prehranjevanje in ješ z veseljem ter hvaležnostjo. Ne z občutkom krivde in samoobtoževanjem. Četudi kdaj poješ kaj, kar sicer dandanes večina medijev trobi, da je nezdravo in škodljivo. Če ti “zapaše” in v tem takrat uživaš, »go for it«. A če je to vsak dan, večkrat na dan, je to že druga zgodba. Paše ti, ker verjetno nekje drugje nekaj ne »štima«.

Govorim iz izkušenj. Zato si drznem pisati o tem. Ker sem bila tam. In sem sedaj drugje.

A prideš na drugo stran? 😉